Gebelik dönemi, birçok kadında duygusal ve psikolojik değişikliklere neden olabilir. Hormonal değişimler, fiziksel transformasyonlar ve annelikle ilgili beklentiler gebelerin psikolojisini etkiler. Bazı kadınlar bu dönemde mutlu ve heyecanlı hissederken, bazıları endişe, korku veya duygusal dalgalanmalar yaşayabilir.
Anne adayları genellikle vücutlarındaki değişimlere dair ya da bebeğin sağlığına dair endişeler taşıyabilirler. Unutmamak gerekir ki gebelik dönemi; anneliğe hazırlık ve yeni bir hayat düzenine geçişle ilgili duygusal bir süreçtir.
Dünya’ya yeni bir birey getirecek; onu besleyecek, yetiştirecek, eğitecek olmanın heyecanını yaşayan; aynı zamanda da yeni edinilecek sorumluluklara kendini hazırlamaya çalışan gebelerin duygusal desteğe ihtiyacı göz ardı edilmemelidir. Aileye küçük, tatlı ama aynı zamanda enerjinize ihtiyaç duyan bir bireyin katılacak olması anne ve babada bazı zihinsel, duygusal ve de fiziksel hazırlıklar yapmayı gerektirir. Aile desteği, eşlerin birbirine olan desteği, arkadaş desteği, uzmanlar ile iletişim ve gebeliğin getirdiği duygusal zorluklarla baş etme becerileri, belirsizliğe hazır olmak için okunan kitaplar/makaleler/vb., gebelerin ve de eşlerinin psikolojik iyilik hallerini etkileyebilir.
Gebelik döneminde ve doğum sonrasında ruhsal sağlığın önemli olduğu unutulmamalıdır.
Çünkü bebek annenin aynasıdır. Anne iyi olmalıdır ki bebek de iyi olsun…
İhtiyaç halinde anne adaylarına ve de annelere destek olmak bize de mutluluk veriyor. :)
Gebe Psikolojisi Alt Başlıklar
Gebe ve lohusa psikolojisi
Kaygı Bozuklukları
Çökkün Duygu Durum
Öz-Değer, Öz-Şefkat, Öz-Saygı Gelişimi
Anne - Çocuk Bağlanması