Homeopati Tedavisi Nedir?
- Ali Haydar Bektaş
- 3 Şub 2024
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 21 Eki 2024

Tamamlayıcı ve bütünsel bir tedavi yöntemi olan homeopatinin temelleri Alman doktor Sammuel Hahnemann (1755-1843) tarafından atılmıştır. Daha sonraları 1820’lerde homeopati Amerika’da da yaygınlaşmaya başlamış ve hızla bir destekçi kitlesi kazanmıştır.. Bu alana önemli katkılarda bulunan Dr. Constantine Hering (1800-1880) ve Dr. James Tyler Kent (1849-1916), Hahnemann'ın ilaç kanıtlama çalışmalarını devam ettirmişler ve yeni uygulamalar getirmişlerdir.
Homeopati; son yıllarda ülkemizde daha sık duyulmaya başlayan ama yaklaşık 300 yıldır İngiltere, Almanya, Hindistan, Hollanda gibi birçok ülkede yaygın olarak kullanılan bir bilim dalıdır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre günümüzde en yaygın kullanılan tamamlayıcı tıp yöntemidir.
Hipokrat’ın 2000 yıl önceki antik fikrine yani “Benzeri benzerle tedavi (similia similibus curantur)” esasına dayanan homeopati, çeşitli travmalardan etkilenerek gücünü yitirmiş yaşam enerjisini yeniden harekete geçirir ve bedenin ve zihnin hastalığı tanıyıp kendi kendini iyileştirmesini sağlar. Homeopati tedavisi hastalık belirtilerini değil, hastayı tedavi etmeyi amaçlar ve semptomları baskılamaz; hastayı zihin, beden, duygu ve düşünce bütünlüğü içerisinde değerlendirerek hastalığa neden olan ana sebebi ortadan kaldırmayı yani semptomu değil hastalığı tamamiyle iyileştirmeyi hedefler. Hastalık yoktur, hasta vardır. Her birey biriciktir ve yaşananlar benzer olsa da kişide yaratacağı etkiler farklı farklıdır. O nedenle uygulanacak tedavi de bütüncül ve biricik olmalıdır.
Homeopatik Remediler
Günümüzde 4000'in üzerinde homeopatik remedi bulunmaktadır. Bu remedilerin yaklaşık %80'i bitkilerden elde edilirken, %15'i minerallerden ve %5'i ise canlı dokular, mantarlar ve diğer doğal maddelerden üretilmektedir. Homeopatik remediler genellikle Avrupa ve Amerika'daki fabrikalarda özel teknolojik yöntemlerle hazırlanır. Bunun yanında Türk eczacılar tarafından labaratuvar ortamında hazırlanan remediler de vardır. Homeopatik remediler maddelerin seyreltilmiş halinden elde edilir ve kimyasal madde içermez bu nedenle yan etkileri yoktur.
Terapi Süreci
Homeopatik tedavilerde, kronik hastalıkların iyileşme süreci birkaç ay ile birkaç yıl arasında değişebilir. Bu süre, hastanın genel sağlık durumu, geçmişte uygulanan baskılayıcı tedaviler, hastalığın şiddeti, devam eden tetikleyici etkenler gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Öte yandan, akut hastalıklar daha kısa bir sürede tedavi edilebilir. Tedavi sürecinde psikolog; remedinin dozunu ayarlamak, tedavi sıklığını belirlemek ve iyileşme durumunu değerlendirmek için hastayı düzenli olarak izler. Tekrarlayan muayeneler genellikle 1,5 ila 2 ay arayla yapılır. Ayrıca homeopatik terapilerde danışan ile psikolog arasında kurulan terapötik ilişkinin güçlü olması bunun yanında da hastanın kendini iyi tanıması oldukça önemlidir. Hasta duygu durumuyla, semptomlarıyla, hissettikleriyle ilgili ne kadar ayrıntılı ve doğru bilgi verirse tedavinin uygulanması o kadar kolaylaşır.
Homeopati Tedavisi Nerelerde Uygulanır?
Modern tıbbın çaresiz kaldığı birçok fiziksel, duygusal ve zihinsel hastalığın tedavisi homeopati ile mümkündür.
Baskılanmış öfke
Anksiyete
Sınav kaygısı
Hiperaktivite
Dikkat bozukluğu
Panik atak
Depresyon
Korkular
Çocuk hastalıkları ve gelişim problemleri
Mide bulantıları
Migren ve diğer baş ağrıları
Allerjiler, diğer cilt hastalıkları
Romatizma, eklem ve kemik hastalıkları
Solunum yolu hastalıkları, astım
Gibi birçok hastalık homeopati terapisi ile tedavi edilmektedir.